Zdrowie zamknięte w liofilizatach

21 grudnia 2019

Soki otrzymywane z warzyw i owoców stanowią cenne źródło składników bioaktywnych, witamin, minerałów oraz błonnika, koniecznych dla zdrowia człowieka. Pod wpływem obróbki termicznej i enzymatycznej występujące w warzywach i owocach składniki bioaktywne (przeciwutleniacze) są najczęściej niszczone. Dlatego też tak popularne na naszych stołach wigilijnych dania z gotowanej lub smażonej kapusty czy buraka nie niosą ze sobą szczególnej wartości odżywczej. Zjawisku temu można zapobiec, wykorzystując do ich konserwowania proces fermentacji i liofilizacji.

Od pokoleń metodą wykorzystywaną przez człowieka do konserwowania żywności, celem przedłużenia jej trwałości w sposób naturalny jest fermentacja, nazywana również kiszeniem.

W procesie fermentacji przy udziale bakterii mlekowych lub drożdży w warunkach beztlenowych związki organiczne znajdujące się np. w warzywach i owocach ulegają przemianom chemicznym w wyniku aktywności metabolicznej drobnoustrojów, czyli w następstwie ich różnorodnych reakcji enzymatycznych. W wyniku fermentacji powstały produkt ma przedłużoną trwałość bez dodatków konserwujących, dzięki licznym substancjom bakteriostatycznym i bakteriobójczym, które są wytwarzane przez bakterie mlekowe biorące udział w tym procesie. Podczas fermentacji bakterie kwasu mlekowego i inne bakterie syntetyzują witaminy i minerały, wytwarzają biologicznie aktywne peptydy z enzymami, takimi jak np. proteinaza i peptydaza, usuwają również niektóre substancje antyżywieniowe.

Produkty fermentowane to naturalne źródło korzystnej dla człowieka mikroflory probiotycznej, której właściwości prozdrowotne zostały potwierdzone w badaniach medycznych. Mikroflora probiotyczna zawarta w produktach fermentowanych korzystnie oddziałuje na mikroflorę jelita grubego, zapobiega biegunkom po terapii antybiotykowej lub infekcji rotawirusowej (Lb. rhamnosus GG i Lb. casei Shitota); stymuluje układ odpornościowy (Lb. casei Shitota, Lb. casei DN-114001 lub Lb. johnsonii); obniża aktywność enzymów fekalnych (Lb. gasseri, Lb. acidophilus) oraz wiąże cholesterol (Lb. acidophilus, Lb. bifidum).

Niektóre szczepy probiotyczne wykazują również aktywność antymutagenną i antykancyrogenną, ponieważ wykazują zdolność do wytwarzania substancji hamujących aktywność enzymów kałowych takich jak: b. glukuronidazy, azoreduktazy i nitroreduktazy. Enzymy te są zaangażowane w aktywizację mutagenów i prokancerogenów. Kwasy organiczne produkowane przez różne szczepy Lb. acidophilusB. bifidum również wykazują aktywność antymutagenną.

Liofilizacja jest drugą metodą konserwowania, która pozwala utrwalić wszystkie występujące w warzywach i owocach bioskładniki. Liofilizacja jest procesem składającym się z trzech etapów: zamrażania, sublimacji i desorpcji, polegającym na usunięciu rozpuszczalnika z zamrożonego materiału na drodze sublimacji. Suszenie sublimacyjne powoduje, że większość reakcji chemicznych i mikrobiologicznych mogących zachodzić w artykułach żywnościowych sprzyjających ich psuciu się, zostaje zahamowana. Występujące warunki w procesie liofilizacji uniemożliwiają rozwój drożdży, grzybów, patogenów i przetrwanie szkodliwych bakterii. Bardzo mała zawartość wody, mniej niż 2%, sprzyja długotrwałemu przechowywaniu. Suszenie sublimacyjne ogranicza chemiczne i enzymatyczne reakcje aromatu oraz degradację związków, np. antocyjanów, witamin, makro‑ i mikroelementów.

Do liofilizatów nie dodaje się środków konserwujących, co ma istotne znaczenie przy wytwarzaniu zdrowego jedzenia. Ponadto liofilizaty odznaczają się bardzo dobrą rozpuszczalnością, są higroskopijne i dlatego mają dobry stopień wchłanialności do organizmu.

Stan równowagi flory bakteryjnej w jelitach człowieka zakłóca wiele czynników dietetycznych i środowiskowych. Fermentowane produkty spożywcze mogą przyczynić się do przywrócenia naturalnego stanu mikroflory jelitowej w organizmie człowieka, który został zakłócony przez nieprawidłowe żywienie, choroby oraz przez stosowane podczas leczenia różne leki. Preparatami, które mogą przyczynić się do utrzymania prawidłowego mikrobiomu w jelitach człowieka, zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych i pomagać w ich leczeniu są suplementy Powerbiotic. Są to liofilizaty sfermentowanego soku buraka czerwonego, kapusty głowiastej oraz jabłek odmiany Gold Milenium.

Suplementy Powerbiotic wykazują wysokie i stałe stężenie korzystnych substancji polifenoli, pektyn, przeciwutleniaczy i mikronizowanego błonnika. Błonnik jest skutecznym probiotykiem. W preparatach Powerbiotic znajduje się kilka tysięcy różnych szczepów bakterii, w tym ponad 700 szczepów bakterii kwasu mlekowego. Tak różnorodny profil flory bakteryjnej jest fizjologiczny dla człowieka oraz ma udowodnione korzystne działanie w regulacji trawienia i pracy jelit. Preparaty Powerbiotic powstają z ekologicznych warzyw i owoców z najczystszych regionów Polski w opatentowanym procesie produkcji.

Liofilizat fermentowanego soku ekologicznego buraka czerwonego polecany jest dla osób w każdym okresie życia, ponieważ:

  • oczyszcza krew i wypłukuje kwas moczowy z organizmu,
  • właściwe proporcje sodu i wapnia w soku buraka korzystnie wpływają na pracę serca, stabilizują ciśnienie krwi,
  • zawiera betalainy oraz witaminę A i C, które są silnymi antyoksydantami, chronią organizm człowieka przed działaniem wolnych rodników i dlatego wykazują działanie antynowotworowe, antykancerogenne, antymiażdżycowe, przeciwzapalne i przeciwwirusowe,
  • zawiera witaminy z grupy B, które przeciwdziałają stresowi i depresji,
  • wysoka zawartość błonnika przyspiesza przemianę materii, wspomaga redukcję masy ciała, hamuje apetyt na słodycze,
  • wykazuje skuteczność w zakresie poprawy wydolności wysiłkowej u osób i sportowców, którzy przed wysiłkiem fizycznym pili sok z buraka bogaty m.in. w tlenek azotu powodujący zwiększenie ukrwienia mózgu, lepsze ukrwienie mięśni, rozszerzenie naczyń krwionośnych, ich regenerację i ogólną wydolność organizmu.

Liofilizat fermentowanego soku ekologicznej kapusty głowiastej białej przeznaczony jest dla osób potrzebujących wsparcia procesów trawiennych oraz w stanach osłabienia organizmu, obniżenia odporności, narażenia na stres, ponieważ:

  • bakterie kwasu mlekowego w nim zawarte dobrze oczyszczają przewód pokarmowy z bakterii gnilnych, stwarzają idealne warunki do rozwoju dobroczynnych bakterii jelitowych oraz poprawiają trawienie,
  • reguluje zasadowość i kwasowość żołądka (dawka 350 mg liofilizatu pół godziny przed jedzeniem zapobiega wytwarzaniu się gazów w żołądku),
  • jest bogatym źródłem glukozynolanów zawierających siarkę. Z nich powstają izotiocyjaniny, tiocyjaniny i indole, które chronią przed rakiem piersi, jąder, prostaty, pęcherza i okrężnicy,
  • zawiera witaminę U (to S‑metylometiomina), która ma działanie antynowotworowe (układ pokarmowy – żołądek), przyspiesza gojenie wrzodów żołądka,
  • jest źródłem selenu, który jest przeciwutleniaczem i chroni komórki przed deformacją i uszkodzeniami genetycznymi,
  • zawiera flawonoidy, antocyjany, polifenole, betacyjaniny, betaksyntyny, witaminy oraz pektyny, dlatego ten liofilizat może być wykorzystywany w profilaktyce nowotworowej, a ponadto flawonoidy wykazują działanie grzybobójcze, zapobiegają chorobom naczyń krwionośnych i serca.

Liofilizat soku z fermentowanego suszu ekologicznych jabłek Gold Milenium

Sok bogaty jest w chemiczne metabolity specyficzne dla poszczególnych szczepów bakterii oraz w uwolnione organelle komórkowe w postaci mikrowakuoli o działaniu immunostymulującym. Liofilizat soku z fermentowanego suszu ekologicznych jabłek Gold Milenium przeznaczony jest dla tych osób, które poszukują sposobu na poprawę funkcji jelit, przywrócenie równowagi flory bakteryjnej, poprawę odporności w okresach osłabienia organizmu, przy dużym wysiłku fizycznym i stresie. Szczególnie polecany jest osobom nietolerującym laktozy i białka mleka.

Zawarte w soku błonnik i pektyny pomagają:

  • eliminować z organizmu toksyny i metale ciężkie,
  • ograniczać wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów,
  • spowalniać rozkład węglowodanów,
  • regulować pracę przewodu pokarmowego,
  • wpływać na rozwój korzystnej flory jelitowej.

Występujące w soku związki fenolowe wykazują działanie antyutleniające, wspomagają procesy neutralizacji wolnych rodników oraz zapobiegają chorobom układu krążenia, neurodegeneracyjnym i nowotworowym.

 

dr hab. n. med. prof. em. UM Anna Głowacka

 

Dodaj komentarz