Omlet mnichów dla miłośników prostoty

7 maja 2020

Wiosenną porą nie może zabraknąć w naszym ziołowym menu pokrzywy. To danie nie tylko jest szybkie i łatwe do przygotowania, ale jest ciekawą alternatywą na szybką ziołową przekąską ze składnikiem, który rośnie w prawie każdym ogródku.
 

Omlet mnichów

150 g młodych listków pokrzywy
1 niewielka cebula
po łyżeczce drobno usiekanego koperku, szczypiorku, listków krwawnika i listków selera.
3 jajka
1-2 łyżki śmietanki,
sól
pieprz
łyżka masła
 
Umytą pokrzywę ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, drobno usiekać, połączyć z pozostałą zieleniną. Na patelni stopić masło, zeszklić na nim drobniutko pokrojoną cebulkę, dodać usiekaną zieleninę i chwilę smażyć, mieszając. Jajka dokładnie rozkłócić ze śmietanką, solą i pieprzem, wlać na patelnię, wymieszać dokładnie, wstawić do nagrzanego piekarnika, aby „omlet doszedł”.
—————-
Przepis z książki autorstwa Hanny Szymanderskiej, Pokochajmy zielsko, Warszawa 2001
fot. Pixabay

Dodaj komentarz