Sałatka z dzikich stokrotek

8 maja 2020

Któż nie kocha tych drobnych kwiatków. Zarówno kwiaty, jak i liście są jadalne. Surowcem zielarskim jest kwiat – Flos Bellidis, który zawiera substancje gorzkie, garbniki, kwasy organiczne, śluz, saponiny, olejki eteryczne oraz znaczne ilości soli mineralnych. Dzisiejsza sałatka ze stokrotek prezentuje się na stole bajecznie. Zamiast suszonych malin, nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć świeżych malin lub malin z własnej konfitury.

Sałatka z dzikich stokrotek

2 szklanki świeżo zebranych listków stokrotek

2 szklanki młodych liści szpinaku

1 mała mandarynka, obrana ze skórki i pokrojona

szczypta świeżo startego imbiru

¼ szklanki suszonych malin

¼ szklanki prażonego słonecznika

kwiaty stokrotki do dekoracji

sos: ¼ szklanki oliwy, sok z ½ cytryny, sól do smaku

 

Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Polej sosem i udekoruj kwiatkami stokrotek.

——————–

Przepis pochodzi z książki Sergeia Boutenko „Dzika spiżarnia”, Białystok 2016

fot. Pixabay