Twarożek z podbiałem

10 maja 2020

Wdzięczna rośliną zielarską jest podbiał (Tussilago farfara). Jeśli chcecie spróbować smak liści podbiału to świetnym pomysłem może okazać się przygotowanie pasty twarogowej z podbiałem. Podbiał łatwo rozpoznać po charakterystycznych kwiatach, które pokazują się od marca do maja, zaś liście pojawiają się pod koniec kwitnienia. jeśli chcecie udekorować pastę kwiatem podbiału. Poza tym młode listki są delikatniejsze w smaku.
PASTA TWAROGOWA Z PODBIAŁEM
25 dag twarogu,
15 dag śmietany,
3 łyżki stołowe liści podbiału,
1 łyżka liści koniczyny czerwonej lub białej,
½ łyżki szczypiorku,
1 łyżeczka liści czosnku (albo 1 ząbek roztarty z solą),
sól, pieprz
 
Zioła opłukać, osączyć, posiekać jak najdrobniej, połączyć z utartym twarogiem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Jeść z ciemnym gruboziarnistym pieczywem.
———–
Źródło: Andrzej Sarwa, Lecznicze przyprawy, Warszawa 2001
fot. PIXABAY

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *