Ziołowe podpłomyki

14 września 2020

Mogą być dodatkiem do innych dań, albo samodzielną przegryzką. Z dodatkiem aromatycznych ziół z pewnością będą ciekawą alternatywą tradycyjnego chleba. Podpłomyk jest plackiem upieczonym na rozgrzanej, suchej patelni lub blasze. Można też upiec go w piekarniku, a nawet spróbować na… grillu. Dawniej pieczono je w otwartym palenisku lub piecu chlebowym. Przepis jest niezwykle prosty; wystarczy zmieszać ze sobą mąkę, wodę i sól. Proponuję użyć dobrej mąki chlebowej, ale można też eksperymentować z innymi mąkami, albo nawet je mieszać. Aby przygotować ziołowe podpłomyki  należy  dodać suszonych lub świeżych ziół.

Niezwykłego aromatu dodadzą rozmaryn, bazylia, kminek, oregano i… co podpowie wyobraźnia. Pamiętaj jednak, aby pieczenie zacząć od strony nieposypanej ziołami. Druga strona nie wymaga tyle czasu, więc jest mniejsze ryzyko przypalenia ziół (np. liści bazylii).

Składniki (orientacyjne, bo w razie potrzeby dodajcie mąki lub wody)

  • mąka – 300 g
  • wrząca woda – 250 ml
  • sól – 1/2 łyżeczki

Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski, dodaj sól. Wlewaj powoli gorącą wodę, cały czas mieszając ciasto, które powinno utworzyć zwartą kulę. W razie potrzeby dodajcie wody lub mąki. Urabiaj ciasto ręcznie, aż stanie się gładkie i sprężyste i nie będzie się kleić do dłoni. Przykryj lnianą ściereczką i daj mu odpocząć kilkanaście minut.

Utocz z ciasta wałek i pokrój na równe kawałki. Każdy placuszek rozwałkuj cieniuteńko na podsypanej mąką stolnicy.

Z jednej strony posyp ziołami lub wyłóż listkami, wwałkuj je nieco w ciasto.

Piecz na mocno rozgrzanej suchej patelni, zaczynając od strony bez ziół. Kiedy od spodu na powierzchni placka pojawią wyraźne brązowo-czarne fragmenty, to czas odwrócić go na drugą stronę i piec do uzyskania takiego samego efektu. W trakcie pieczenia podpłomyk może pod wpływem gorąca nadmuchać się jak balonik, a na pewno powinny pojawić się sporych rozmiarów bąbelki.

Ziołowe podpłomyki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem dobrej oliwy lub ulubionymi dodatkami. Możesz je podać np. z sosem pomidorowym i mozzarellą, podsmażonymi leśnymi grzybami z pietruszką, podsmażonymi warzywami (np. cukinią, papryką, pomidorem).  A może z twarożkiem z podbiału? Przepis znajdziecie tutaj: https://vivaziola.pl/ziolowa-kuchnia/twarozek-z-podbialem-czyli-ziolowe-sniadanko/

Inne ciekawe przepisy znajdziecie w magazynie Viva Zioła! https://vivaziola.pl/kategoria-produktu/viva-ziola/

 

#ziołowakuchnia #podpłomykiziołami #vivaziola