Czosnek niedźwiedzi: wiosenny rarytas

12 lutego 2022

Mimo że czosnek niedźwiedzi występuje w lasach, znajduje się pod ochroną i nie można go pozyskiwać w stanie dzikim. Jest jednak sposób, by cieszyć się kulinarnymi walorami tej niezwykłej rośliny.  Można ją uprawiać w ogrodzie lub po prostu kupić na straganie.

 

Dlaczego czosnek niedźwiedzi? Wiąże się to z legendami starogermańskimi. Podobno wzmożone zainteresowanie tych zwierząt soczystymi listkami Allium ursinum zauważono zaraz po przebudzeniu z zimowego snu. Nie podano, czy to zasługa czosnkowego smaku i aromatu, czy też właściwości przeciwpasożytniczych. Ludzie wierzyli jednak, że co wzmacnia niedźwiedzia, będzie dobre także dla ich zdrowia.

Cebula czarownic

Czosnek niedźwiedzi, zwany też dzikim albo cebulą czarownic, pojawia jako jeden z pierwszych posłańców wiosny – tuż po zimie, gdy znika śnieg. Okres kwitnienia przypada na przełom kwietnia i maja, a pod koniec tego miesiąca pojawiają się nasiona. Co ciekawe, wtedy część naziemna ginie, pozostaje jedynie cebula. Liście czosnku, podobne nieco do liści konwalii czy tulipana, wyróżniają się czosnkowym zapachem i przyjemnym smakiem, znacznie łagodniejszym niż u dobrze znanego nam kuzyna – czosnku pospolitego.

Przebój wiosennej kuchni

Do celów kulinarnych najlepsze są młode listki, jeszcze przed zakwitnięciem rośliny.  Można je spożywać na surowo, np. w sałatkach, pastach kanapkowych, z twarogiem czy ziemniakami. Świetnym pomysłem na wiosenne akcenty w kuchni będzie „zielone” masełko czosnkowe albo sos jogurtowy. Subtelnego aromatu nabierze np. oliwa z dodatkiem zielonych listków, a ziołowe pesto w wersji czosnkowej będzie ciekawą odmianą jako dodatek do makaronu czy grzanek.

Dla zdrowia

Czosnek niedźwiedzi można też kisić, zalewając soloną wodą, albo wytłaczać z niego sok. Liście są bogate w witaminę C, mają też cenne składniki mineralne, takie jak: siarka, żelazo, selen i wapń. Warto jeść świeże listki lub pić sok przy przeziębieniach i w okresie osłabienia organizmu. Roślina ta ma właściwości zwalczające drobnoustroje. Do gorących potraw listki czosnku niedźwiedziego powinny być dodawane pod koniec gotowania lub tuż przed podaniem, bo w wysokiej temperaturze szybko tracą swe prozdrowotne właściwości.

 

Twarożek z dzikim czosnkiem

Garść  liści czosnku niedźwiedziego

200 g twarogu

2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu

Sól, pieprz

 

Liście czosnku umyć i rozdrobnić. Twarożek wymieszać ze śmietaną lub jogurtem i dodać posiekany czosnek niedźwiedzi. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Zupa z czosnkiem niedźwiedzim

3 garście czosnku niedźwiedziego

1 l bulionu warzywnego

1 posiekana cebula

30 dag ziemniaków

1 łyżka masła

½ szklanki śmietanki 12% lub jogurtu greckiego

Sól, pieprz

 

W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i dodać cebulę. Smażyć, aż się zeszkli i zmięknie. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Czosnek umyć, usunąć ogonki, a liście posiekać i dodać do zupy. Zagotować i zmiksować zupę na krem. Dodać śmietankę lub jogurt. Przyprawić i podawać z grzankami.

 

Tekst: Beata Woźniak

Fot. Pixabay

 

Przeczytaj również: O mój rozmarynie…

Na chłodne dni: goździki!

Dodaj komentarz