Jesienne kuracje wzmacniające odporność
5 października 2021
Jesień zaczęła się z mocnym przytupem. Liczba zachorowań na różnorodne infekcje stale wzrasta. Chrońmy się skutecznie, stosując kuracje ziołowe oraz wspomagając się rozgrzewającym pożywieniem. Droga do sukcesu prowadzi niezmiennie przez podniesienie odporności.
Kuracja 1. Ziołowe wina i nalewki na wzmocnienie zdrowia
Dbającym o odporność swoją i najbliższych polecam wykonanie prostych odżywczych nalewek i win, które zabezpieczą przed wirusami oraz podniosą siły obronne organizmu na okres jesienno-zimowy.
Nalewka stymulującą odporność:
- 15 g ziela bluszczyka kurdybanka
- 15 g liści babki lancetowatej
- 10 g ziela jeżówki purpurowej
- 10 g liści pokrzywy zwyczajnej
- 500 ml 40% alkoholu
Przygotowanie nalewki: suszone zioła zalewamy 40% alkoholem, wytrawiamy 7-14 dni w miejscu suchym i ciemnym, codziennie wstrząsając. Przecedzamy.
Dawkowanie: nalewkę należy przyjmować 3 x dziennie po 5 ml w rozcieńczeniu lub na łyżeczce cukru (ok. 20 kropel). Stosować także u osób o osłabionej odporności, przy przeziębieniach i chorobach grypopodobnych, zapaleniach: gardła, krtani, chrypce, kaszlu produktywnym oraz dusznościach, zapaleniu oskrzeli i płuc oraz zakażeniach bakteryjnych dróg oddechowych. Kuracji nie stosować częściej niż dwa razy w roku w cyklach 3-4 tygodniowych.
Właściwości ziołowej nalewki: bluszczyk kurdybanek jest skutecznym środkiem wzmagającym odporność organizmu na choroby. Babka lancetowata i pokrzywa zwyczajna działają pobudzająco na wytwarzanie interferonu i antygenów wirusowych, co pozwala szybciej poradzić sobie z infekcjami. Jeżówka wykazuje się skutecznością w leczeniu chorób wirusowych (np. grypa, przeziębienie), chorób bakteryjnych (np. angina, zakażenia mieszane układu oddechowego, zapalenie zatok) oraz chorób grzybiczych (m.in. kandydozy).
Rozgrzewające i wzmacniające ziołowe wino na chłodne dni
- Owoce: głogu, róży, hibiskusa, maliny – 7 łyżek
- Owoc kminku i anyżku – 3 łyżki
- Nasienie kozieradki – 1 łyżka
- Kwiat dziewanny – 3 łyżki
- Liść moringi – 3 łyżki
- 2 butelki czerwonego wytrawnego wina
- Pęczek natki pietruszki lub kawałek startego imbiru
- Miód: 500-600 gramów
Przygotowanie: wlej wino do garnka, dodaj mieszankę ziół, doprowadź do wrzenia. Odstaw na 1 godzinę. Przecedź i ponownie podgrzewaj wino z pęczkiem natki pietruszki przez 1-15 minut. Zdejmij z ognia, wyjmij natkę i dodaj miód. Ponownie zagotuj, zdejmij ewentualną pianę, przecedź i wlej do wyparzonych butelek. Przechowuj w lodówce lub ciemnym, suchym miejscu.
Ciekawostka: liść moringi jest jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy. Zawiera blisko 20 aminokwasów oraz 40 związków o działaniu przeciwzapalnym. Jest doskonałym środkiem wspomagającym odporność.
Kuracja 2. Herbatki ziołowe podnoszące odporność
Chcąc skutecznie podnieść odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne, pij regularnie herbatki ziołowe przez cały rok.
Rozgrzewająca herbatka
- ziele macierzanki/majeranku – 2 łyżki
- kwiat dziewanny – 2 łyżki
- kwiat lipy – 2 łyżki
- kwiat bzu czarnego – 2 łyżki
- owoc anyżku/kminku – 1 łyżka
- owoc dzikiej róży – 1 łyżka
- owoc berberysu – 1 łyżka
Przygotowanie: zioła wymieszaj. W dzbanku zaparz w 500 ml wrzątku 2 łyżki mieszanki. Odstaw na kwadrans do naciągnięcia. Pij ciepłe. Do smaku można dodać soku malinowego lub miodu lipowego.
Gdy chcesz szybko podnieść odporność, wypróbuj prawdziwej siłaczki, która skutecznie wzmocni organizm, ochroni przed drobnoustrojami, wzmocni i odżywi. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz silnie odżywcze. Jest jak dobry przyjaciel, który nigdy Cię nie zawiedzie. Herbatka to doskonały środek dietetyczny w kuracjach uzupełniających witaminy i minerały.
Ziołowa WITAMINKA
liść jeżyny – 3 łyżki
- liść porzeczki – 3 łyżki
- liść maliny – 3 łyżki
- owoc maliny/truskawki – 2 łyżki
- owocowy mix: żurawina, jabłko, jarzębina,
tarnina, hibiskus, róża – 2 łyżki mieszanki
Przygotowanie: zioła zmieszaj i zamknij szczelnie w słoiku. zaparz 2 łyżeczki mieszanki 50 ml wrzątku w dzbanku i odstaw na kwadrans. Pij ciepłe 2 x dziennie przez okres 3-4 tygodni. Herbatka jest przedłużeniem smaków lata i ma pyszny aromat jesiennych liści popularnych owoców.
Kuracja 3. Olejki eteryczne w służbie odporności
Ziołolecznictwo ma tę przewagę nad innymi metodami, że można przyjmować zioła na wiele sposobów. Od tradycyjnych herbatek (naparów), nalewek, maści i kąpieli ziołowych po aromaterapię – skuteczną i pewną w swoim działaniu. Olejki można zabrać ze sobą wszędzie, a przy pomocy nowoczesnych nebulizatorów bezprzewodowych wielkości telefonu – zażywać zdrowotnych inhalacji w dowolnym miejscu (pracy, domu, na spotkaniu w kawiarni, w saunie itd.) o każdej porze dnia.
Olejki przeciwwirusowe stymulujące odporność:
Wybrany zestaw olejków przyda się w porze jesienno-zimowej nie tylko w trakcie przeziębienia i grypy, ale także do podniesienia wydolności oddechowej i wzmocnienia układu odpornościowego. Używajmy olejków na dzień jako skutecznej i bezpiecznej profilaktyki.
Olejek z drzewa herbacianego wykazuje m.in. właściwości odkażające, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe, stymulujące oraz przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Olejek z goździkowca: wzmacnia układ odpornościowy, posiada m.in. właściwości przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, odkażające, stymulujące. Olejek goździkowy jest bardzo silny w działaniu. Nie wdychaj go bezpośrednio i stosuj zawsze w rozcieńczeniu (w bazie olejowej lub połączeniu z innymi olejkami).
Olejek cynamonowy z kory posiada właściwości bakteriobójcze, antyseptyczne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Wykazuje także działanie rozgrzewające, napotne i rozkurczowe.
Olejek cynamonowy z liści posiada właściwości przeciwwirusowe oraz zmniejsza stany zapalne i poprawia krążenie. Ma właściwości przeciwwirusowe. Oba olejki są bardzo silne. Nie stosować bezpośrednio na skórę lub błony śluzowe lub bez rozcieńczenia!
Olejek z imbiru lekarskiego/pieprzu czarnego – posiada właściwości przeciwbólowe, przeciwwymiotne, antyseptyczne, przeciwskurczowe, bakteriobójcze i pobudzające, rozgrzewające.
Olejek eteryczny z kamfory – stosowany w chorobach zakaźnych. Posiada m.in. właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyseptyczne, uodporniające i pobudzające.
Olejek z majeranku – działa silnie rozgrzewająco. Posiada m.in. właściwości przeciwbólowe, antyseptyczne, przeciwwirusowe, bakteriobójcze, napotne, grzybobójcze.
Olejek z anyżu – zapobiega infekcjom. Posiada m.in. właściwości antybakteryjne, wykrztuśne i rozgrzewające.
Olejek z oregano/tymianku i bazylii – posiada silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Olejku z oregano nie należy stosować bez rozcieńczenia i bezpośrednio na skórę.
Wypróbuj moje mieszanki olejków eterycznych:
KOMPOZYCJA nr 1 – olejek przeciwwirusowy/podnoszący kondycję umysłową:
- Olejek eukaliptusowy – jako baza – 10 kropli
- Olejek rozmarynowy – 5 kropli
- Olejek z mięty pieprzowej – 5 kropli
- Olejek z szałwii lekarskiej – 3 krople
- Olejek z cytryny/bergamoty/grejpfruta/bazylii – 3 krople
KOMPOZYCJA nr 2 na objawy przeziębienia/ból i stan zapalny:
- Olejek eukaliptusowy/sosnowy – jako baza – 10 kropli
- Olejek z kadzidłowca – 5 kropli
- Olejek z goździka –3 krople
- Olejek z imbiru/anyżku – 1 kropla
- Olejek z czarnego pieprzu/cynamonu z kory – 1 kropla
KOMPOZYCJA nr 3 do dezynfekcji pomieszczeń/na drogi oddechowe:
- Olejek z eukaliptusa/sosny zwyczajnej – 7 kropli
- Olejek z sosny z drzewa herbacianego – 5 kropli
- Olejek z jodły syberyjskiej – 5 kropli
- Olejek z kamfory – 5 kropli
- Olejek ze świerku – 3 kropli
Mieszanki olejków do użycia w dyfuzorze lub nebulizatorze. Kompozycja nr 1 wpływa pobudzająco i energetyzująco, odświeża umysł i likwiduje zmęczenie oraz działa przeciwwirusowo dzięki obecności kwasu rozmarynowego. Kompozycja nr 2 przyda się każdemu przy objawach przeziębienia i grypy, związanymi z katarem, kaszlem i bólem, także mięśniowym. Kompozycja nr 3 oczyszcza powietrze z drobnoustrojów chorobotwórczych, działa wzmacniająco i osłaniająco na drogi oddechowe. Przynosi ulgę w objawach spowodowanych infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Stosować 2-3 x dziennie po 15-20 min. Nie stosować bezpośrednio na błony śluzowe.
Tekst: Karolina Julia Siemek
fot. Pixabay
Przeczytaj również: Jarmuż – król jesiennych zbiorów