Zimowa odsłona kawy

10 lutego 2024

Kiedy za oknem coraz chłodniej, stajemy się bardziej podatni na infekcje i wahania nastroju. Jak się przed tym chronić? Dobrym sposobem może być filiżanka rozgrzewającego napoju. Dziś proponujemy kawę, ale inną niż zwykle. Dzięki aromatycznym przyprawom i dodającym smaku składnikom popularna „mała czarna” w wersji zimowej rozgrzeje, doda energii i przyniesie odrobinę przyjemności.

Napar z ziaren kawowca przyrządzano już w I tysiącleciu p.n.e. W Etiopii zebrane ze stanowisk naturalnych ziarna gotowano z dodatkiem soli i masła. Jednak przypuszcza się, że metodę preparowania ziaren poprzez ich prażenie (palenie) opracowano dopiero w Jemenie w XIII lub XIV wieku, a następnie rozpowszechnił się sposób przyrządzania tego aromatycznego i pobudzającego napoju. To właśnie stymulujące właściwości kofeiny przyczyniły się do rozwoju popularności kawy.

Co ciekawe, po gorące napary sięga się nie tylko w krajach, gdzie występują znaczące wahania temperatur i mroźne zimy. Zwolennicy medycyny naturalnej twierdzą, że właśnie picie ciepłych napojów jest łatwym sposobem na poprawę ogólnego stanu zdrowia. Regulują one układ trawienny, pomagają oczyszczać się, rozszerzają naczynia krwionośne, co poprawia krążenie krwi oraz „dostawę” potrzebnych substancji odżywczych i tlenu do wszystkich komórek ciała.

Odruchowo sięgamy po gorące napoje w czasie przeziębień i nie chodzi wyłącznie o to, by uniknąć niepotrzebnego oziębienia. Gorący napój wzmaga temperaturę organizmu i pocenie się, co pozwala szybciej pozbyć się infekcji. Na dodatek ciepły płyn przyspiesza oczyszczanie się błon śluzowych, wspomagając leczenie kaszlu oraz kataru.

Co ważne, picie ciepłych napojów ma działanie odstresowujące, więc nie powinno nas dziwić, że czas przeznaczony na filiżankę herbaty lub kawy jest postrzegany jako chwila odpoczynku, oderwania się od codziennych spraw.

W wielu kulturach celebruje się picie gorących napojów, często dotyczy to właśnie przyrządzania i spożycia naparów z kawy. To rytuał przeznaczony zazwyczaj dla okazania gościnności, towarzyszący ważnym wydarzeniom w życiu lub choćby pozwalający na chwilowe oderwanie się od stresu i pośpiechu.

Szczególną rolę odgrywa kawa w kulturze arabskiej. W 2015 r. zwyczaje związane z przyrządzaniem kawy po arabsku jako symbolu gościnności w Arabii Saudyjskiej, Katarze, Omanie i w Zjednoczonych Emiratach Arabskich zostały nawet wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Dziś możemy przyrządzać kawę na wiele sposobów, korzystając z ekspresu ciśnieniowego lub parząc ją za pomocą kawiarki (makinetki/moki), french-pressu, aero-pressu, chemexu, ekspresu kolbowego, dripa, tygielka lub na zimno (metodą cold drew). Do tego korzystamy z receptur nowych, z całego świata.

Próbowaliście na przykład kawy po persku, affogato, indyjskiej kawy filtrowanej (kappi)? Można poeksperymentować z różnymi dodatkami, począwszy od napojów roślinnych, po przyprawy, suszone owoce, czekoladę i alkohol. O tym, że gorąca kawa rozgrzewa, nie trzeba nikogo przekonywać. Ale zawsze można wzmocnić jej działanie, dodając odpowiednie przyprawy – najlepiej sprawdzają się cynamonom, kardamon, imbir oraz chili.

 

Kawa gotowana z przyprawami

Składniki;

2 czubate łyżeczki mielonej kawy

Kawałek laski cynamonu

2 ziarna kardamonu

2 goździki

1 anyż gwiazdkowaty

Szczypta imbiru i chili

Opcjonalnie: miód, spienione mleko lub bita śmietana

 

Dwie filiżanki wody wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Wsypujemy kawę, mieszamy, dodajemy przyprawy.  Gotujemy kilka minut na bardzo małym ogniu.  Przecedzamy przez sitko wprost do filiżanek.  Możemy wg upodobań dodać np. miód, spienione mleko lub bitą śmietanę.

 

Korzenne latte

Składniki:

Podwójne espresso

½ szklanki mleka lub napoju roślinnego

Szczypta imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej

1 łyżeczka syropu z agawy

Cynamon do posypania

 

Przygotowanie:

Syrop podgrzewamy z ¼ szklanki mleka i przyprawami, przelewamy do szklanki.

Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, spieniamy i dodajemy do syropu z przyprawami.

Delikatnie wlewamy podwójne espresso i wierzch oprószamy cynamonem.

 

 

Irish Coffee

 

Składniki:

150 ml kawy espresso

1 łyżeczka ciemnego cukru trzcinowego

50 ml whisky

1 łyżka bitej śmietany

Kawałek startej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Kawę można przygotować w szklance do piwa. Whisky wlewamy do szklanki, dodajemy cukier, następnie gorącą kawę. Wszystko mieszamy. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę i posypujemy startą gorzką czekoladą.

 

tekst: oprac. red.

fot. pixabay

przeczytaj również: Koper – naturalny „wzmacniacz smaku”

Kardamon – intrygujący aromat i odrobina ostrości

Dodaj komentarz